Reproduktion - Inseminering af hund

Vi har stor erfaring i reproduktion hos smådyr. Vi tilbyder brunstkontroller, inseminering (både med frisk- køle- og frostsæd), samt tjek af både tæve og hvalpe på relevante tidspunkter. Desuden har vi mulighed for fremstilling og opbevaring af frostsæd. Vi rådgiver gerne, hvis du vil lave et kuld hvalpe.

Et typisk drægtighedsforløb kan se sådan ud

  • Inden løbetiden: Det er selvfølgelig vigtigt at have udvalgt den rigtige hanhund i god tid. Nogle gange kræves der nogle sundhedsundersøgelser af forældredyrene (afhængig af avlsforbund, DKK, DJR eller noget helt tredje), kan der være forskellige krav. Det er vigtigt at sætte sig ind i racen og dennes sundhedsmæssige udfordringer, så avl kan være med til at fremme sunde dyr. Spørg os, hvis du er i tvivl om, hvilke sundhedsundersøgelser der vil være relevante for dig og din hund. Det er vigtigt at komme i gang i god tid, da resultaterne kan tage tid af registrere. Skulle det vise sig, at den valgte hanhund ikke lever op til sundhedskravene, er det vigtigt at have tid til at finde en anden. Ligeledes kan der være forskellige ting, der skal være på plads, hvis man vælger en udenlandsk hanhund. Derfor er det en god ide at starte i god tid, så man ikke skal tage en hurtig beslutning, når tæven først er klar til parring. Vi kan også hjælpe med at vurdere hanhundens sædkvalitet, hvis dette ønskes, inden parring.

  • Løbetid og parring: Når tæven starter sin løbetid, skal I begynde at tælle dage. Vi anbefaler at begynde at lave brunstkontroller, når tæven er omkring dag 8 i løbetiden. En brunstkontrol består af en blodprøve, hvor hormonet progesteron måles, samt en svaberprøve fra skeden og visuel inspektion. Svaberprøven bruges til at vurdere cellerne fra skeden, som vil ”klumpe” på en særlig måde, når tæven er tæt på ægløsning. Ligeledes ”folder” skeden på en særlig måde op mod ægløsning, og disse fund sammenholder dyrlægen og kommer med vurdering af, hvornår tæven sandsynligvis vil have ægløsning. Nogle tæver er klar til parring på dag 8, og nogle først på dag 21. Det er svært at forudsige, og derfor anbefaler vi, at man får lavet brunstkontroller. Det sikrer parring på det mest optimale tidspunkt. Normalt har man brug for at få lavet 1-3 prøver, før ægløsningstidspunktet ligger fast. Dog kan der være tilfælde, hvor der skal flere prøver til. Skal man parre i udlandet, eller hvis hunden skal insemineres med køle- eller frostsæd, skal der ofte laves flere prøver. Vi anbefaler gerne 2 parringer, på dag cirka 2 og 4 efter ægløsning (hvis der er tale om naturlig parring). Skulle parring ikke være muligt, kan vi også inseminere med frisk sæd.

     

  • Drægtigheden: På cirka dag 28 efter parring kan tæven scannes for at se, om hun er blevet drægtig. Ved denne scanning estimerer vi også, hvor mange fostre der er. Fostrene har på dette tidspunkt tydeligt hjerteblink. Antallet er aldrig sikkert, da man stadig kan risikere, nogle af fostrene ”går til”. Dog plejer det at give en fin indikation af kuldets størrelse. Hvis tæven er drægtig, anbefaler vi, at hun skiftes til hvalpefoder fra cirka uge 4. Er det et meget lille kuld, kan man godt vente lidt længere. Det er vigtigt, at tæven holder sig i god form i drægtighedsperioden. Hun må fortsat gerne motionere og holde sig aktiv, dog skal det selvfølgelig hele tiden være på hunden præmisser. Særligt sidst i drægtigheden kan tæven være lidt besværet grundet den store vægt, hun bærer rundt på, samt et mindre lungevolumen grundet den plads, hvalpene optager. Hunde er drægtige i cirka 63 dage, og katte i cirka 65 dage. Det kan selvfølgelig variere en smule mellem individer, og kan derfor aldrig siges præcist.

     

  • Før-fødselstjek: 1 uge inden forventet fødsel anbefaler vi et før-fødselstjek. Her scannes tæven igen for at se hvalpenes puls og måle deres kranier. Kraniestørrelsen giver en indikation om, hvornår det kan forventes, tæven føder. Vi tager desuden et røntgenbillede, hvor vi kan give det mest præcise estimat for antal hvalpe. Ved meget store kuld kan det dog være svært at sige helt præcist, selv på røntgen.

     

  • Fødslen: Fødslen er for mange hundeejere det mest nervepirrende ved hele forløbet. Det er en god ide at have sat sig ind i, hvordan en normal hundefødsel forløber, inden man selv står i det. Det kan være en fordel at have set videoer eller måske endda fået lov at være med til en fødsel hos en anden opdrætter. Det er lettere at bemærke, når noget er galt, når man er klar over, hvordan det normalt ser ud. Langt de fleste tæver klarer selv fødslen uden hjælp eller indblanding. Derfor er det også vigtigt at lade tæven gøre sit arbejde og kun ”forstyrre”, når det er nødvendigt. Det er vigtigt, at fødekassen er gjort klar nogle dage i forvejen, så tæven er tryg ved at være der.

    Læs mere om fødsels faserne her

  • Vaccination mod herpes: Herpesvirus hos hund kan have fatale konsekvenser for nyfødte hvalpe. De voksne dyr har ikke tegn på sygdom, men kan smitte via flåd eller f.eks. næsesekret. Herpesvirus kan give anledning til akut død af hvalpe eller andre mildere symptomer. Vi anbefaler derfor at vaccinere tæven mod herpesvirus. Dette skal gøres indenfor 1 uge inden eller efter parring og ligeledes indenfor 10 dage inden fødslen. Virkningstiden af vaccinen er forholdsvis kort, og derfor skal vaccinen gives 2 gange i hvert drægtighedsforløb.

Tjeklister for fødslen

Vigtige tidspunkter i fødslen:

Huskeliste til fødslen:

Faresignaler under fødslen: