Neutralisering og mærkning
Neutralisering er en fællesbetegnelse for at sterilisere og kastrere hun- og handyr. På Vestermose Dyreklinik tilbyder vi neutralisering af heste (kastration), hunde, katte og kaniner. Når vi neutraliserer, fjerner vi kønskirtlerne (gonaderne) som for handyr betyder testiklerne, og hos hundyr er der tale om æggestokkene (ovarierne). Selve indgrebet er mindre invasivt hos handyr, da testiklerne sidder udenpå kroppen. Hos hundyr sidder æggestokkene inde i bughulen, og det er derfor et større indgreb.
Neutralisering er den mest sikre måde at undgå drægtighed og dermed undgå uønskede unger. Særligt hos katte anbefales neutralisering, hvis man ikke ønsker killinger, da katte er meget fertile og hurtigt kan blive til mange katte! Det kan desuden have adfærdsmæssige fordele at neutralisere sit kæledyr – men der ses også bivirkninger. De adfærdsmæssige fordele kan være mange og skyldes den manglende produktion af kønshormoner. Hos hanhunde kan et nedsat testosteronniveau føre til mindre aggression, særligt overfor andre hanhunde. Det er dog ikke alle former for aggression der har hormonel karakter, og derfor er det ikke sikkert, at man vil opleve dette forsvinder, selvom hanhunden bliver kastreret. Generelt vil hanhunde ikke blive lige så påvirkede når der er tæver i løbetid, hvilket i sig selv kan være en lettelse. Hos tæver kan vi se nogle af de samme adfærdsmæssige fordele, og desuden stopper de selvfølgelig med at gå i løbetid. Hos tæver ses også helbredsmæssige fordele da sterilisation nedsætter risikoen for at udvikle brystkræft og livmoderbetændelse. Hos katte oplever man langt mindre ”strejfe adfærd”, og hankatte slås meget mindre hvis det er kastrerede.
Bivirkninger
Overvægt er den hyppigste bivirkning, vi ser hos neutraliserede dyr. Derfor er det vigtigt, at man overvejer, hvilket og hvor meget foder ens dyr skal have efter operationen. Man kan med fordel skifte til et foder med lavere kalorieindhold efter operationen. Hos hunde oplever vi også problemer med pelskvalitet, og i nogle tilfælde kan tæver blive inkontinente efter sterilisation. Der kan også ses negative adfærdsændringer, hvor hunden bliver mere usikker og måske mere udfarende af den årsag. Der er også nogle ejere som synes deres hund mister ”personlighed”, når de neutraliseres.
Kemisk kastration
Hos hunde og ildere kan man ilægge et implantat, som hæmmer produktionen af testosteron. Det svarer til at kastrere, men virkningen fortager sig igen. Det kan være en god måde at teste, hvordan dyret vil reagere på en kastration. Det kræver ikke en narkose, da implantatet blot skydes ind under huden med en nål. Det kan (i langt de fleste tilfælde) klares i vågen tilstand.
Mærkning
Det anbefales, at man mærker sin kat. Dette udføres ofte i forbindelse med neutralisering. Vi anbefaler at chipmærke katte, da øremærkerne bliver utydelige over tid. Hvis chipning udføres i forbindelse med neutralisering, tilbyder vi at tatovere et ”C” for ”chip” i øret på katten i samme omgang. Dette gøres, så alle kan se, at katten er mærket. Det er ikke lovpligtigt at ID-mærke sin kat, men det er heller ikke længere lovpligtigt at fremlyse en kat, man finder, hvis ikke den er ID-mærket.